.....

Day 1: Wednesday (1:00 – 5:00pm)

Binder sections 1-3

1:00 – 1:30p Welcome and Introductions (30 min)

Binder section 4

1:30 – 2:15p Standard 1: Commitment to Evidence-Based Practices (45 min)

2:15 – 2:35p Standard 2: Equal Treatment of People who have Experienced Discrimination or

Reduced Social Opportunities (20 min)

2:35 – 3:00p Standard 3: Planning Process (25 min)

3:00p Break

3:15 – 3:35p Breakout 1 for Standards 1, 2 & 3 (20 min)

Binder section 5

3:35 – 4:00p Standard 9: Confidentiality (25 min) 4:00 – 4:45p Standard 7: Recordkeeping (45 min)

4:45 – 5:00p Breakout 2 for Standards 9 & 7 (15 min)

Day 2: Thursday (8:00am - 4:30pm)

Binder section 6

8:00 – 8:30a Standard 12: Referral & Eligibility (30 min)
8:30 – 9:00a Standard 13: Screening & Assessment (30 min)

9:00 – 9:30a Breakout 3 for Standards 12 & 13 (30 min)

9:30a Break

Binder section 7

9:45 – 10:10a Standard 4: Teams (25 min)

10:10 - 10:40a Standard 5: Judicial Interaction/Role (30 min)

10:40 – 11:00a Breakout 4 for Standards 4 & 5 (20 min)

Binder section 8

11:00 – 11:15a **Standard 8**: Training (15 min)

11:15 – 11:45a Standard 6: Balancing the Non-Adversarial Approach with Due Process Concerns &

Community Safety (30 min)

11:45a – 12:00p Breakout 5 for Standards 6 & 8 (15 min)

12:00 – 1:00p Lunch

.....

Binder section 9

1:00 – 1:45p Standard 14: Treatment (45 min) 1:45 – 2:15p Standard 16: Case Planning (30 min)

2:15 – 2:30p Breakout 6 for Standards 14 & 16 (15 min)

2:30p Break

Binder section 10

2:45 – 3:15p Standard 15: Monitor w/ Drug Testing (30 min)
3:15 – 4:00p Standard 17: Incentives & Sanctions (45 min)

4:00 – 4:30p Breakout 7 for Standards 15 & 17 (30 min)

Day 3: Friday (8:00am – 4:30pm)

Binder section 11

8:00 – 8:30a Standard 10: Community Outreach (30 min)

8:30 – 9:15a Standard 11: Evaluation of Treatment Courts (45 min)

9:15 - 9:30a Breakout 8 for Standards 10 & 11 (15 min)

Performance Measures

Binder section 12

9:30 - 10:00a Project Background, Introduction to Performance Measurement and

Management Concepts (15 min)

10:00a Break

10:15 – 10:45a Introduction to Performance Measurement and Management Concepts cont. (45 min)

10:45 – 11:45a Scenario 1 (60 min)

11:45a – 12:45p Lunch

12:45 – 1:45p Scenario 2 (60 min)

1:45p Break

2:00 – 3:00p Scenario 3 (60 min)

3:00-4:00p Scenario 4 (60 min)

4:00 – 4:15p Performance Measures: Breakout Session: Final Action Planning (15 min)

4:15 – 4:30p Treatment Court Standards Program Wrap-up